Google Ads Tıklama Oranını Artırma Rehberi (13 YÖNTEM)

Bir e-ticaret şirketinde çalışın ya da çalışmayın, internetten bir iş yapıyorsanız eminim ki satışlarınızın büyük bir kısmı Google Ads’ten geliyordur. Kazancımız üzerinde büyük rolü olan Google Ads’de satışlarınızı artırmanın bir yolu da reklamlarınızın daha fazla görünür ve tıklanabilir olmasıdır.

Perakende sektöründe çalışanlar bilirler; Merchandising’de en önemli 2 faktör görünürlük ve bulunabilirliktir.

Google Ads reklamlarıyla uğraşıyorsanız görünürlük reklamınızın Google arama sonuç sayfasındaki konumuna, bulunabilirlik de reklamınızın farkedilebilir olmasına ve sonucunda tıklanmasına karşılık gelebilir.

Tıklanma oranınızın yükselmesi ise kalite puanının ve reklam konumunun yükselmesini, tıklama başına maliyetlerinizin ve genel olarak reklam maliyetlerinizin de düşmesini sağlar. Ayrıca tıklama oranınız yükselince sitenize gelen ziyaretçi sayısı da yükselir ve daha fazla ziyaretçi daha fazla kazanç anlamına gelebilir.

Google Ads Reklam Tıklama Oranı Nasıl Artırılır?

İşte bugün uygulayabileceğiniz 13 basit yöntem!

1- Geri Sayım Özelliğini Kullanın

Google Ads’in gizli özelliklerinden bir tanesidir geri sayım özelliği. Reklam yazma alanına geldiğinizde alt ve 7 tuşlarına aynı basarak süslü parantez “{” yapın ve bu sihri yaşayın!

Geri sayım özelliği ile internet sitenizde devam eden indirim ve promosyonlara kalan süreyi dinamik olarak yazabilirsiniz. Bu alanın kendi kendine değişmesi keyfini de ayaklarınızı uzatıp izleyebilirsiniz.

Yapmanız gereken reklam alanında başlık alanlarınan birinde (benim önerim başlık 2) { işaretini yaptıktan sonra Geri sayım özelliğini seçin ve kampanyanın biteceği tarihi, saati, son kaç gün kala reklam metinlerinde gösterilmeye başlanacağını, kullanmak istediğiniz saat dilimini ve reklamın dilini seçin. Hepsi bu kadar!

Reklamlarda kullanacağınız aciliyet duygusu ve tüketicide oluşturacağınız baskı reklamlarınızın tıklanmasını sağlayacaktır.
google ads geriye sayım özelliği
google ads geriye sayım özelliği

2- Araya Anahtar Kelime Eklemeyi Kullanın

Potansiyel müşterinizin aradığı anahtar kelimeyi reklam metninde otomatik ve dinamik olarak yazabilirsiniz desem?

Bir kullanıcının Facebook Reklamcılığı Eğitimi, başka bir kullanıcının Facebook reklam eğitimi yazarak Google’da arama yaptığını düşünelim. Birinci metni arayanlara reklam metninde Facebook Reklamcılığı Eğitimi, ikinci metni yazana Facebook reklam eğitimi metni gösterebilirsiniz. Böylece kişinin aradığı terim reklam metninde direkt olarak yazdığı için reklamı tıklamasını sağlayacaktır.

Potansiyel müştetinin aradığı kelimenin reklam metninde geçebilmesi için o kelimeyi reklam grubuna anahtar kelime olarak eklemiş olmanız gerekmektedir.

Bu özelliği kullanabilmek için reklam yazma alanına geldiğinizde alt ve 7 tuşlarına aynı basarak süslü parantez “{” yapın ve Araya Anahtar Kelime Ekleme‘yi seçin. Standart reklam metnini yazın ve tüm kelimelerin ilk harfinin büyük gösterilmesi için “İlk Harfler Büyük” seçeneğini işaretleyin ve Uygula butonuna basın.

araya anahtar kelime ekleme
araya anahtar kelime ekleme

3- Reklam Uzantılarını Etkin Kullanın

Google Ads reklamlarının sıralamasını etkileyen faktörlerden bir tanesi de Reklam Uzantılarının Beklenen Etkisi. Bu sebeple reklam uzantılarını etkin kullanırsanız kalite puanı yükselir ve tıklama başı maliyetleriniz düşer. Böylece reklamın ilk sıralarda gösterilme ihtimali artar ve tıklama oranınız yükselir.

Site Bağlantısı Uzantısı

Bu uzantı türünü internet sitenizin başka sayfalarına yönlendirmek, iletişim ya da hakkımızda sayfalarınıza çekmek için kullanın.

site bağlantısı uzantısı ekleme

 

Açıklama Metni Uzantısı

Müşterilerinize sağladığınız faydaları ve öne çıkarmak istediğiniz özelliklerinizi yazarak açıklama metni uzantısı kullanabilirsiniz.

Bir e-ticaret sitesi için Ücretsiz Kargo, Hızlı Kargo, Kolay İade, 7/24 Müşteri Desteği, 9 Taksit İmkanı kullanılabilir.

açıklama metni uzantısı
açıklama metni uzantısı

Ek Açıklamalı Snippetlar

Bu uzantı türü reklama ek bilgiler eklemenizi sağlar. Farklı kategorilerde ek bilgiler ekleyebilirsiniz.

Bu kategoriler; Destinasyonlar, Hizmetler, Kurslar, Lisans Programları, Mahalleler, Markalar, Modeller, Öne Çıkan Oteller, Programlar, Sigorta Kapsamı, Stiller, Sunulan Olanaklar, Türler.

ek açıklamalı snipppet uzantıları
ek açıklamalı snipppet uzantıları

Telefon Uzantısı

Telefon uzantısı potansiyel müşterilerinizin size telefon etmesini sağlar. Telefon üzerinden satış ya da destek sağlıyorsanız kullanabileceğiniz özelliklerden bir tanesidir.

En büyük artısı ise telefon uzantısını sadece mobilde göster seçeneğinin olması ve bu uzantıyı istediğiniz saatlerde potansiyel müşterilerinize gösterebilmeniz. Yani telefonla satış hattınız sabah 9 akşam 21 arası çalışıyorsa siz de telefon uzantısını sadece bu saatlerde gösterebilirsiniz.

Uzantıyı eklerken Gelişmiş Seçenekler > Zaman Planlaması Ekle alanından yapabilirsiniz.

telefon uzantısı
telefon uzantısı

Mesaj Uzantısı

Google Ads’in en genç reklam uzantılarından bir tanesi olan mesaj uzantılarını potansiyel müşterilerimizin kısa mesaj yoluyla bizimle iletişime geçmesi için kullanırız. Ancak kısa mesaj alma teknolojisine sahip bir telefona ihtiyacınız var. Yani Nokia 3310 bile kullanıyorsanız bu uzantı tam size göre 🙂

Bu uzantının da gösterileceği gün ve saati seçebiliyoruz telefon uzantısında olduğu gibi.
mesaj uzantısı
mesaj uzantısı
mesaj uzantısı
mesaj uzantısı

Yer Uzantısı

Eğer fiziksel bir mağazanız varsa ve bu mağazayı Google My Business hesabına ekleyip bu hesabı Google Ads hesabına bağladıysanız Yer Uzantısı’nı kullanabilirsiniz.

Böylece potansiyel müşteriniz işletmenize yakın bir yerde Google’da arama yapar ve sizin reklamınız gösterilirse, uzantı olarak yer uzantısını ve dolayısıyla fiziksel mağazanızın adresini görebilir ve bu uzantıya tıklayıp işletmenize yol tarifi alabilir.

yer uzantısı
yer uzantısı

Fiyat Uzantısı

Eylül 2018 itibariyle henüz Türkçe ve TL için kullanılamasa da reklamlara ürün ve hizmetleriniz ile ilgili fiyat bilgisi ekleyebileceğiniz bir uzantı türü.

En güzel özelliklerinden bir tanesi de tıklanabilir olması ve dolayısıyla müşteriyi internet sitesine yönlendirebilmeniz.

Yurt dışına Google Ads reklamı veriyorsanız fiyat uzantısını kullanmanızı tavsiye ederim. Örnek olması açısından aşağıya ekledim.

fiyat uzantısı
fiyat uzantısı

Uygulama Uzantısı

Bir mobil uygulamanız var ve bu uygulamayı her yerde potansiyel müşterilerinize göstermek ve indirme sayılarını artırmak istiyorsanız bu uzantı tam size göre. Android ve iOS için ayrı ayrı ekleyip reklamlarda mobil uygulamayı ön plana çıkarabilirsiniz.

Önemli: Sadece mobil cihazlarda gösterildiğini ve dilerseniz tabletlerde gösterilmemesini sağlayabilirsiniz.
uygulama uzantısı
uygulama uzantısı

Promosyon Uzantısı

Google Ads’in en yeni uzantı türü olan Promosyon Uzantısı reklamın hemen altında potansiyel müşterilerinizin dikkatini geçerli promosyonlara çekmenizi sağlar. İnternet sitenizde bir promosyonunuz olsun ya da olmasın bu uzantıyı kullanabilirsiniz.

Bugüne Özel %10 İndirim, 3 Al 2 Öde, 100 TL Üzerine 20 TL İndirim gibi promosyonları rahatlıkla ön plana çıkarabilirsiniz.

promosyon uzantısı
promosyon uzantısı
Bilgi: Promosyon’da yazan “için” kelimesine takılmayın, reklamlarda görünmüyor.

4- Sayı, Sembol ve İşaretler Kullanın

Reklam başlığında kullanacağınız sayılar ve semboller reklamın diğerlerinden farklılaşmasını sağlayacaktır ve daha fazla dikkat çekecektir. Arama sonuç sayfasının yüzlerce metin ve harften oluştuğunu düşünürsek harf yerine kullanacağımız sayı ve semboller reklamın fark edilmesini sağlayacaktır.

sayılar semboller ve işaretler

5* Otel, 7/24 Destek, %10 İndirim, 3 Al 2 Öde gibi kullanımlar yapılabilir.

 

Google Ads’te Kullanımına İzin Verilen Semboller

®, $, €, #, %, @, ( ), =, +, /, &, Ɛ, ™, ©, ?, !, ¡, –, —, *, :, “ ”, , », «

5- Yolu Görüntüleyin Alanında Anahtar Kelimeyi Geçirin

Eski adı Görünen URL olan bu alan reklamda gösterilen URL alanıdır. Reklama tıklandıktan sonra gidecek URL’e Final URL ya da Nihai URL denirken bu alan ile karıştırılmamalıdır.

Kullanıcı reklamdaki URL alanında kendi aradığı anahtar kelimeyi görmesi, reklama tıkladığında aradığı terim ile ilgili alakalı bir sayfaya gideceğini düşünecek ve bu da reklamınızın tıklama oranını artıracaktır.

Google’da Ordu uçak bileti araması yaptım ve karşıma çıkan reklamın URL alanında ucak-bileti/ordu yazıyor. Reklama tıkladığımda aradığım kelime ile alakalı bir sayfaya gideceğimi biliyorum.

6- Başlık Alanlarında Kilit Anahtar Kelimeyi Geçirin

Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi “Ordu uçak bileti” araması yapmıştım ve başlık 1 alanında Ordu Uçak Bileti yazıyor. Aradığım kelimeyi reklam metninin en etkili alanında görmem o reklama tıklamamı sağlayacaktır.

Siz de reklam tıklama oranlarını artırmak istiyorsanız başlık alanlarında reklam grubunda hedeflediğiniz anahtar kelimeleri geçirmeye çalışın.

 

7- Aksiyon Çağrısı Metinlerini Kullanın (Call to Action)

Aksiyon çağrısı metinleri kullanıcıyı harekete geçirmek istediğimiz zaman kullandığımız kelime öbekleridir.

Hemen İncele, Bugün Başvur, Şimdi Keşfet, Aldın Aldın, Satın Al, Bugün Al Seneye Öde gibi örnekler verilebilir.

Reklam metninde ve özellikle Başlık 2 veya Başlık 3 alanında aksiyon metni geçirilmesi reklamların tıklama oranını artırır.

Call to action örnekleri hakkında yazdığım yazıyı okumak için tıklayın!

8- Kampanya ve Promosyonlara Reklamlarda Yer Verin

Rakiplerinizin reklamlarından farklılaşmak istiyorsanız müşterilere sağladığınız kampanya, promosyon ve faydaları reklam metninde ve özellikle Başlık 2 alanında geçirmelisiniz. Aşağıda da olduğu gibi %100 Uygulamalı Eğitim metni reklamı rakiplerden farklılaştırıyor.

açıklama metni uzantısı

9- Negatif Anahtar Kelimesi Çalışması Yapın

Kampanya, reklam grubu, reklam ve anahtar kelimeleri ayarladınız ve reklamları yayına aldınız. “Ohh be!” diyip derin bir nefes aldınız ve sanıyorsunuz ki iş bitti. Durun daha yeni başlıyoruz 🙂

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerin hangi anahtar kelimeleri tetiklediğini görmemiz ve reklam göstermek istemediğimiz anahtar kelimeleri negatif anahtar kelime olarak eklememiz gerekiyor.

Kampanya > Reklam Grubu > Anahtar Kelimeler > Arama Terimleri yolunu izleyin ve hangi kelimelerden tıklama aldığınızı görün. Bu kelimelerin içinde reklam göstermek istemediğiniz ve sizinle alakası olmayan kelimeler varsa bu kelimeleri seçin ve Negatif Kelime Olarak Ekle seçeneğine tıklayarak negatif ekleyin ki kampanya performansınız yükselsin.

Ayrıca bu kelimeler genelde tıklama oranı düşük kelimelerdir, böylece reklam tıklama oranlarını artırmış olacaksınız.

10- Kötü Performans Gösteren Reklamları Durdurun

Anahtar kelimeleri optimize ederiz de reklamları neden etmeyelim?

Eğer benden Google Ads eğitimi aldıysanız ya da bu konu üzerine konuştuysak bir reklam grubuna en az 3 metin reklam eklememiz gerektiğini size söylemiş olmalıyım.

Kampanyanın içindeki reklamları gözden geçirin ve tıklama oranı düşük olan reklamları durdurun. Bu reklam yerine tıklama oranını artıracak başka bir reklam yazmayı deneyin.

11- Google Müşteri Yorumları Özelliğini Kullanın

Bir Google Merchant Center hesabınız varsa Google Müşteri Yorumları özelliğini bu alandan aktif hale getirebilirsiniz. Sitenize eklemeniz gereken bazı kodlar var, bu kodları ekledikten sonra artık kullanabilirsiniz.

Bu özellik reklamlara müşterilerden aldığınız yorumlara göre yıldız eklemenizi sağlar ve böylece reklamlarınız diğer reklamlardan daha fazla dikkat çeker.

google müşteri yorumları
google müşteri yorumları

 

12- Google Arama Ağı İş Ortakları Verilerini Kontrol Edin

Google Arama Ağı’nda reklam veriyorsanız Arama Ağı İş Ortakları alanlarında da reklam vermeyi aktif etmiş olabilirsiniz. Bunu kampanya ayarlarında yapmanız mümkün.

Bazı durumlarda Arama Ağı İş Ortakları reklam alanlarında reklamların tıklanma oranları çok düşük olabiliyor çünkü reklamlar Google arama sonuç sayfasındaki gibi gösterilmiyor.

Eğer Arama Ağı İş Ortakları alanında reklamların performansı ve tıklama oranı verileri düşükse bu alanda reklam göstermemeyi tercih edebilirsiniz ve böylece ortlama tıklama oranını yükseltmiş olursunuz.

Kampanya, Reklam Grubu ya da reklam seviyesine geldikten sonra Segment > Ağ yolunu izlerseniz Arama Ağı İş Ortakları verilerini görebilirsiniz.

arama ağı iş ortakları
arama ağı iş ortakları

 

13- Birbirine Çok Yakın ve Benzer Kelimeleri Aynı Reklam Grubunda Toplayın ve Hedefleyin

Belirli bir süredir Google Ads hesabı yönetiyorsanız öğrenmiş olmanız gereken bir uygulama ancak yeni başlayan arkadaşlar için de yazmak istedim.

Facebook reklamcılığı eğitimi ve Google adwords eğitimi için reklam vermek istediğimi düşünelim.

Aynı reklam grubuna facebook reklamcılığı eğitimi ve google adwords eğitimi anahtat kelimelerini ekledim ve reklam metnine Facebook Reklamcılığı Eğitimi ya da Dijital Pazarlama Eğitimleri yazdım diyelim.

Bu durumda bir kişi facebook reklamcılığı eğitimi aradığında reklam metninde Dijital Pazarlama Eğitimleri metnini görürse o reklama tıklama olasılığı düşecek ve reklam alaka düzeyim de düşük olacağı için kalite puanım düşecek ve tıklama başı maliyetim artacaktır.

Bu sebeple Google Ads eğitimi ve Facebook reklamcılığı eğitimi için iki farklı reklam grubu ya da kampanya açmalıyım ki birbirinden farklı kelimeleri farklı alanlarda hedefleyip o kelimelere özel reklam metni yazabileyim.

Vay canına tam tamına 13 maddenin üzerinden detaylıca geçtik.

Yukarıda yazdığım Google Ads reklam tıklama oranlarını artırmanın yolları maddelerini reklamlarda uyguladıktan sonra tıklama oranlarının arttığını göreceksiniz.

 

Google Ads Reklam Tıklama Oranı Kaç Olmalı?

Verdiğim eğitimlerde en çok sorulardan sorulardan bir tanesi de tıklama oranının ortalama kaç olması gerektiği. Sektöre, ülkeye, rekabete ve reklam konumuna göre çok fazla değişmekle birlikte;

1. sıradaki bir reklamın Türkiye’deki ortalama tıklama oranı %10-15,

2. sıradaki bir reklamın tıklama oranı %5-10,

3. sıradaki bir reklamın tıklama oranı %3-7,

4. sıradaki bir reklamın tıklama oranı %1-5 olabiliyor.

İlk sıradaki bir reklamın %60 tıklama oranı olduğu ya da yine ilk sıradaki bir reklamın %1 tıklama oranı olduğunu da gördüğümü söylemeliyim.

Google Ads reklam tıklama oranı nasıl artırılır, tıklama oranını artırmak için yapılması gerekenler ve tıklama oranını artırmanın yolları gibi konuları derinlemesine işledik.

Google AdWords ile ilgili daha da ileri seviyeye gelmek ve optimizaston yöntemlerini öğrenmek için Google AdWords Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Google’da başarıyı yakalayabilirsiniz.

Yeniden görüşmek üzere.

Google AdWords Eğitimi Bilgi Formu

[contact-form subject=”Google AdWords Eğitimi Başvuru Formu”][contact-field label=”İsim ve Soyisim” type=”name” required=”1″][contact-field label=”Cep Telefonu (+905321234567)” type=”text” required=”1″][contact-field label=”İnternet sitesi” type=”url”][contact-field label=”Lütfen Kendinizi ve İşinizi Tanıtınız” type=”textarea”][/contact-form]

Zafer Kavaklı

Kurucusu olduğum Woom Digital'de dijital pazarlama eğitmeni ve danışmanı olarak çalışmaktayım ve birçok firmaya danışmanlık vermekteyim. Daha önce modanisa.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi, ebebek'te Dijital Pazarlama Müdürü olarak çalıştım ve farklı ajans deneyimlerim var. Kahve içmeyi ve seyahat etmeyi sever, kahve içmeyi ve teknolojiyi yakından takip etmeyi sever, kahve içmekten ve edindiğim bilgileri paylaşmaktan mutluluk duyarım. Evli ve Sorel adında bir çocuk babasıyım.

3 Yorum

  1. Merhaba hocam araya anahtar kelime kullanımında örneğin semt isimlerinde çıkmak ıstıyoruz sektorumuz de çiçekçi olsun istanbul çiçekçi kadıköy çiçekçi şişli çiçekçi vs gibi kelimelerde reklam başlığımızda bu şekilde optimize edilmiş olarak çıkmak istiyoruz istanbul genelinde.
    Ancak araya anahtar kelime kullanırken rakip firmanın isminin reklamımızda çıkma olasılığı var mıdır.
    Ayrıca semt isimlerini adwords e sıralı eşleşme düzeyinde sadece kadıköy şişli vs diye mi eklemeliyim yoksa kadıköy çiçekçi şişli çiçekçi vs olarak sıralı eşlemede ekleyeyım ne önerirsiniz ?

  2. Eklemiş olduğum negatif kelimeler var ve bu kelimelere hala tıklama aliyorm ne yapmalıyım

    1. Negatif anahtar kelimeleri hangi seviyede eklediğinizi kontrol edin. Reklam grubu seviyesinde eklediyseniz kampanya seviyesinde yine tıklama alabilirsiniz. Negatif anahtar kelimeleri geniş eşleme ya da “sıralı eşleme” türü ile eklemenizi tavsiye ederim. [Tam eşleme] kullanarak negatif ekleme yaparsanız o kelimenin farklı varyasyonu arandığında yine reklamınız gösterilir ve tıklama alırsınız. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.