Google Ads Kampanya Hedefleri Nedir, Nasıl Kullanılmalı?
Google Ads’te reklam vermek ile ilgileniyorsanız tüketicilere Google’da tam da sizin ürün ve hizmetleriniz ile ilgili arama yaptığı anda ya da başka internet siteleri ve uygulamalarda gezerken reklam gösterip işletme hedeflerinize ulaşmaya çalışıyorsunuzdur. İşletmenizin hedefleri neyse tüm pazarlama faaliyetlerinin de bu amaca yönelik olmasını istersiniz.
Birçok işletmenin ortak hedefi aşağıdaki gibi olabilir;
- Satışlarını artırmak
- Karlılığını artırmak
- Yeni üyeler ve müşteriler elde etmek
- Marka bilinirliğini artırmak
Bunların yanında işletmenizin kendi işleyişine özgü hedefleri de olabilir.
Tüm pazarlama faaliyetleriniz birbirinden farklı hedeflere sahiptir. Örneğin; müşterilerinize SMS göndermek mevcut müşterileriniz ile iletişime geçerek satışlarınızı artırmak amacına hizmet ederken, bir TV reklamı marka bilinirliğinizi artırmanızı sağlayabilir. Ancak; bir pazarlama faaliyeti aynı anda birden fazla amaca da ulaşmanızı sağlayabilir; bölgesel yapacağınız bir outdoor çalışması o bölgede marka bilinirliğinizi artırmanızı sağlarken mağazanızın satışlarının da artırılmasını katkıda bulunabilir.
Durum böyle olunca Google Ads’te de her bir kampanya türünün birbirinden farklı hedefi olabileceği gibi aynı kampanya türlerinin de farklı hedefleri olabilir.
Google Ads Kampanya Hedefleri
Verdiğim eğitimlerde bana en çok sorulan sorulardan birisi de “Hangi kampanya türünü ne zaman kullanacağız?” olmuştur. Önce gelin bu kampanya hedeflerinin üzerinden geçelim.
Satış
Satış hedefini Google Ads reklamlarından internet siteniz, mobil uygulamanız ya da telefon ile verilen siparişleri artırmak istediğinizde seçmelisiniz.
Arama ağı reklamlarında çok jenerik olmayan ancak ürün ve hizmet kategorilerinize yönelik reklamlar verdiğinizde satış hedefini seçebilirsiniz.
Görüntülü reklam ağında ise yeniden pazarlama ya da dinamik yeniden pazarlama kampanyaları açtığınızda satış hedefini seçmenizi öneririm. Yeniden pazarlama kitlesi internet sitemizi daha önce ziyaret etmiş ya da bir şekilde işletmemiz ile etkileşime geçmiş kişiler olduğu için bu hedef kitleden satış bekleyebiliriz.
Alışveriş kampanyaları ise tamamen ürünlerimizi ön plana çıkardığımız ve satış hedeflediğimiz kampanyalardır. Bu sebeple alışveriş kampanyası açarken de satış hedefi kullanmanızı öneririm.
Mobil uygulama indirme reklamlarında satış hedefini kullanamıyorsunuz.
Video reklamları vereceğiniz zaman teknik olarak satış hedefleyemiyorsunuz maalesef. Youtube for Shopping (Alışveriş için Youtube) kampanyası açtığınız zaman hedefleyebilmeyi dilerdim ancak Google yakında bunu çözecektir diye düşünüyorum.
Not: Satış hedefini kullanacağınız zaman Google Ads dönüşüm kodu oluşturmuş ve internet sitenize ya da mobil uygulamanıza Google Ads dönüşüm kodu eklemiş olmanızı tavsiye ederim.
Potansiyel Müşteriler
Henüz sizden alışveriş yapmamış ya da internet sitenizi / mobil uygulamanızı ziyaret etmemiş kitlelere Google Ads kampanyaları açtığınızda seçmenizi tavsiye ederim.
Arama ağı reklamlarında çok jenerik yani ürün ve hizmetinizi çok genel olarak tanımlayan kelimelere reklam verdiğinizde seçebilirsiniz. Bu kampanyalar size direkt satış getirmeyecektir ancak satışın oluşması için ilk reklam tıklamalarını sağlayacaktır.
Görüntülü reklam ağında yeniden pazarlama ya da ilgi alanı hedefleme gibi hedefleme türlerini kullandığınızda potansiyel müşteriler hedefini kullanmayı düşünebilirsiniz. Ana sayfanızı ziyaret edip sitenizi terk etmiş ya da Youtube videolarınızı izlemiş kişilere yeniden pazarlama yaparken kampanya hedefinizi potansiyel müşteriler olarak seçebilirsiniz.
Alışveriş kampanyalarında potansiyel müşteriler hedefini teknik olarak seçebiliyor olsanız bile ben önermiyorum.
Mobil uygulama indirme kampanyalarında ise potansiyel müşterilere değil uygulama indirmesi hedefine odaklanacağız.
Video reklamlarında ise satış hedefleyemeseniz bile potansiyel müşteriler hedefini seçebilirsiniz. Böylece; Youtube reklamlarınızı izleyen kitlelerden potansiyel müşteri elde edebilirsiniz.
Web Sitesi Trafiği
Arama ağı kampanyalarında eğer reklam verdiğiniz kelimeler çok jenerik ise ya da Google Ads dönüşüm kodunu internet sitenize eklemediyseniz kullanmanızı tavsiye edebileceğim hedef türüdür. Ayrıca tüm arama ağı kampanyalarınızı açtıktan sonra yeni anahtar kelimeler elde etmek için açtığınız dinamik arama ağı kampanyalarını açarken de web sitesi trafiği hedefini seçebilirsiniz.
Görüntülü reklam ağında ilgi alanı, yerleşim, demografi gibi yeniden pazarlama kitlelerini hedeflemediğiniz kampanyalarda o kitlelerin internet sitenizi ziyaret etmesini istemeniz çok normal. Bu kişilerden ilk olarak dönüşüm ve satış beklemek de bir o kadar anormal. Bu kişileri internet sitenize getirip daha sonra yeniden pazarlama yaparak satış hedefleyebilirsiniz.
Alışveriş kampanyalarında web sitesi trafiği hedefini teknik olarak seçebiliyor olsanız bile ben önermiyorum ancak dönüşüm kodunu entegre edemediğiniz zamanlarda Google Ads satış ölçemeyeceği için web sitesi trafiği hedefini kullanabilirsiniz.
Ürün ve Markayı Dikkate alma
Arama ağı kampanyalarında ürün ve markayı dikkate alma hedefini kullanamıyorsunuz.
Görüntülü reklam ağı kampanyalarında ürün ve markayı dikkate alma hedefini sıklıkla kullanabilirsiniz. İşletmenizin tüketicilere sunduğu genel faydaları ya da işletmenizin ürünlerini ön plana çıkarıp tanıtmak istediğiniz zaman ürün ve markayı dikkate alma hedefini kullanabilirsiniz.
Alışveriş kampanyalarında bu hedeften bahsetmiyorum bile; zaten seçemiyorsunuz.
Video reklamlar da ürün ve markanızı tanıtmanın bir diğer yolu. Youtube kampanyaları açarken de bu kampanya hedefinden faydalanmanızı tavsiye edebilirim. Özellikle ürün ve işletmenizi daha fazla kişiye duyurmak istediğinizde bu kampanya hedefi kurtarıcınız olacaktır.
Marka Bilinirliği ve Erişim
Görüntülü reklam ağı kampanyaları tüketiciler üzerinde marka bilinirliğinizi artırmak ve daha fazla kitleye ulaşmak için biçilmiş kaftan. Günümüzde marka bilinirliğini artırmak için görsel ve video içerikli reklamların daha sık kullanıldığını söyleyebilirim. Örneğin; bir TV reklamı, gazete banner’ı, billboard ya da el ilanları geleneksel pazarlama yöntemlerinde marka bilinirliğini artırmak için sıklıkla kullanılıyor.
Video reklamlarında da marka bilinirliği ve erişim hedefini kullanmanızı tavsiye ederim. Videolarınızı izleyen bir tüketici kitlesi markanız hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Her gün Youtube’da karşımıza çıkan onlarca reklamı düşünün. Bazılarını 5. saniyede atlarken bazıları ilgimizi çekiyor ve sonuna kadar izliyoruz. Böylece o marka bizde marka bilinirliğini pekiştirmiş oluyor.
Tabii marka bilinirliği oluşturmak ve bunu belirli bir seviyede tutup korumak yıllarca süren ve büyük yatırımlar isteyen bir süreç. Bir Youtube reklamı ile yüzbinlerce insan sizin markanızı öğrenmeyecek, kusura bakmayın. 🙂 Ancak Youtube güzel bir başlangıç olacaktır.
Uygulama Tanıtımı
Adından da belli olacağı üzere sadece Google Evrensel Uygulama Kampanyası açtığımızda kullanabileceğimiz bir kampanya hedefi. Uygulamamızı daha fazla insana tanıtmak ve indirilme sayılarını artırarak aktif kullanıcı sayımızı belirli bir noktaya ulaştırmak istediğimizde kullanmalıyız.
Mobil uygulamanız yoksa kullanabileceğiniz bir Google Ads kampanya hedefi olmamakla birlikte uygulamanız var ancak mobil uygulama indirmelerini ölçebileceğiniz dönüşüm kodlarını oluşturmadıysanız ya da Firebase hesabınızı Google Ads hesabınıza bağlayıp uygulama indirme dönüşümlerini paylaşmadıysanız (ileri seviye Google Ads kullanıcıları için önerimdir) kullanamayacaksınız.
Evrensel mobil uygulama kampanyaları hedef EBM (edinme başı maliyet) yani mobil uygulama indirmesi başına maliyet metriğine odaklanıp kampanyayı bu metriğe göre optimize ettiği için mobil uygulamalar için Google Ads dönüşüm kodu oluşturmanızı tavsiye ederim.
Google Ads Kampanya Hedeflerinin Faydaları
- Kampanyayı yayına alırken kampanya hedefinize göre ayarlarınızı belirlemenize yardımcı olur ve sizi bu konuda yönlendirir. Örneğin; Google, satış hedeflediğiniz bir kampanyayı yayına alırken teklif stratejisi olarak “Dönüşüm sayısını en üst düzeye çıkar” teklif stratejisini öneriyor.
- Bir hedef belirleme davranışı kazanırsınız ve her kampanyadan beklentilerinizi bilirsiniz. Böylece; o kampanyayı değerlendirirken de ondan beklentinize göre değerlendirirsiniz. Örneğin; marka bilinirliği ve erişim hedeflediğiniz kampanyaları satış getirmediği için suçlamazsınız. Suçlamamalısınız da.
- Kampanyayı yayına aldıktan ve bir süre yayınlandıktan sonra seçtiğiniz hedefe daha fazla ulaşabilmeniz için Google önerilerde bulunabiliyor. Örneğin; web sitesi trafiği hedeflediğinizde teklif stratejinizi değiştirmenizi ve önerdiği yöntemi kullanarak daha fazla ziyaretçiyi sitenize çekebileceğinizi söylüyor.
Google Ads Kampanya Hedeflerini Daha Sonra Değiştirebilir miyim?
Evet! İlgili kampanyanın ayarlar sekmesine giderek Kampanya Hedefi alanından değiştirebilirsiniz.
Hedef Olmadan Kampanya Oluşturabilir miyim?
Evet! Hiçbir hedef seçmeden de kampanya oluşturabilirsiniz. Yoksa siz de “eskiden hedef mi vardı canım” diyenlerden misiniz?
Sonuç olarak kampanya hedefleri Google Ads’te reklam vermeye yeni başlayan kişiler için kampanya hedeflerini anlama ve o hedefe göre optimizasyon yapma adımlarında yardımcı olabilir ancak ileri seviyedeki arkadaşlar için çok önemli bir konu olmayacağını ve Google’ın önerilerinden ziyade uzun yıllar elde ettikleri tecrübelere göre hareket edeceklerini düşünüyorum.
Umarım faydalı bir içerik olmuştur.
Google Ads kampanya hedefleri hakkında sorunuz varsa aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Google AdWords ile ilgili daha da ileri seviyeye gelmek ve optimizaston yöntemlerini öğrenmek için Google AdWords Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Google’da başarıyı yakalayabilirsiniz.
Yeniden görüşmek üzere.
Merhaba,
Direk site odaklı reklam verme kısmını nerede oluyor tam olarak Google Ads’de?
Örneğin reklamımın hurriyet.com’daki google reklam alanlarında çıkmasını istiyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Kolay gelsin.
Merhaba
Google Ads görüntülü reklam ağı kampanyası oluşturup “Yerleşim Hedefleme” kullanmanız lazım. Yakında bu konuda yazı yayınlayacağım sös öncesinde Google’da Yerleşim Hedefleme yazarak Google’ın yardım sayfasına bakabilirsiniz.