Google Ads (AdWords) Hesabı Oluşturma ve İlk Kampanyanın Kurulumu
Google Ads (AdWords) hesabı oluşturma aşamaları oldukça önemlidir. Bu adımları doğru ayarladıktan sonra ilk kampanyamızı başarılı bir şekilde oluşturup internet sitemize kaliteli trafik çekebileceğiz. Google Ads’te ilk kampanyayı oluştururken anahtar kelime seçimi ve iyi bir reklamın nasıl yazılacağı ile ilgili temel bilgileri de size aktaracağım. Ayrıca bu yazıda Google Ads kampanya nedir, reklam grubu nedir, reklam nedir ve anahtar kelime nedir gibi soruların da cevaplarını bulabileceksiniz.
Google Ads hesabı oluşturmadan önce Google Ads (AdWords) Reklamı Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler konulu yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Google Ads Hesabı Oluşturma
Google Ads hesabı oluşturmak için buradaki bağlantıya tıklayın ve ilk hesabınızı birlikte oluşturalım. Eğer daha önce Google Ads hesabı oluşturduysanız bu aşamayı geçebilirsiniz.
Açılan sayfada “Hemen Başlayın” butonuna bastıktan sonra Google hesabınıza giriş yapmanızı isteyebilir. Giriş yaptıktan sonra e-posta adresinizi ve internet sitenizin adresini girip Devam butonuna basalım.
Geldik ilk Google Ads kampanyamızı oluşturmaya ama ondan önce Kampanya, Reklam Grubu, Reklam ve Anahtar Kelime nedir bunları öğrenelim.
Kampanya
Google Ads’te reklam vermek istiyorsanız ilk yapmanız gereken bir kampanya oluşturmaktır ve kampanyanın türünü hedefinize göre seçmeniz gerekmektedir.
Kampanya; bütçeyi, yer hedeflemesini ve diğer tüm ayarları paylaşan bir reklam grubu kümesidir. Kampanyaları genellikle sattığımız ürün ya da sunduğumuz hizmet kategorilerini bir araya toplamak için kullanırız. Her Google Ads hesabında en az bir kampanya olur ve kampanyalar reklam gruplarından oluşur; bu sebeple her kampanyanın içinde en az bir reklam grubu yer alır.
Reklamlarınızı farklı ayarlarla ve farklı bütçelerle yönetmek için farklı kampanyalar oluşturabilirsiniz. Önerim ise kampanyaları farklılaşan ürün ve hizmetleri birbirinden ayırmak için kullanın ve her bir ürün grubunuz ya da hizmet kategoriniz için yeni bir kampanya açın.
Reklam Grubu
Google Ads’te reklam grupları kampanyaların altında yer alır ve her reklam grubu en az bir anahtar kelime ve reklamdan oluşur. Reklamlarımızı ortak bir temaya göre organize etmek ya da anahtar kelimelerimizi gruplamak için reklam gruplarını kullanırız.
Her reklam grubunun altındaki reklamların hedeflediğiniz anahtar kelimeler sayesinde bir kullanıcının aradığı terim ile eşleşip reklamlarınızın gösterilmesi için reklam grubunuzda bir TBM (tıklama başı maliyet) teklifi belirlersiniz. Reklam grubu için belirlediğiniz TBM, o reklam grubundaki anahtar kelimeler için de aynen geçerlidir.
Anahtar Kelime
Sattığınız ürün veya verdiğiniz hizmet ile alakalı reklamlarınızın gösterilmesini seçtiğiniz kelimelerdir. Anahtar kelimeleri siz seçersiniz ve bu kelimeler Google’da arandığında reklamlarınız gösterilir. Bu sebeple seçtiğiniz anahtar kelimelerin işletmeniz, ürünleriniz ya da hizmetleriniz ile alakalı olduğundan emin olun.
TV ünitesi satıyorsanız; TV, televizyon, ünite gibi ayrı ayrı kelimeler yerine TV ünitesi, TV ünitesi modelleri, LG TV ünitesi gibi daha alakalı kelimeler seçin. Çünkü tek başına “televizyon” araması yapan bir kişi sizin sattığınız TV ünitesi ile ilgilenmek yerine evine alacağı televizyon için araştırma yapabilir ki bu ihtimal daha yüksektir. O sebeple anahtar kelimelerinizi ürün ve hizmetlerinizi gerçekten iyi tanımlayan ve müşterilerinizin sizi arayacağını tahmin ettiğiniz kelimelerden seçmeye özen gösterin.
Metin Reklam
Reklamlar, seçtiğiniz anahtar kelimeler arandığında Google arama sonuç sayfasında gösterilir. Hangi kelime arandığında hangi reklamın gösterileceğini seçebilirsiniz. Reklamlar ile Google arama sonuç sayfasında rakipleriniz ile rekabet edersiniz ve bu sebeple her zaman daha iyi bir reklam yazmaya özen gösterin.
Metin reklamlarda o reklam grubunun içindeki kelimeleri geçirmek, kullanıcının aradığı kelimeyi reklamda görmesini sağlar ve sizin reklamınıza tıklatır. Böylece reklamlarınızın tıklama oranı artarken kalite puanınız da yükselecek.
Kampanya, reklam grubu, anahtar kelime ve reklam terimlerini de öğrendiğimize göre bilmemiz gereken son iki şey kaldı ilk kampanyamızı açmak için; Google ağları.
Google ağları ikiye ayrılır;
-
Google Arama Ağı
Google Arama Ağı; Google’ın arama terimlerine dayalı reklamlarının gösterildiği web sitelerini kapsayan ağıdır. Google arama sonuç sayfası, Google Haritalar, Google Alışveriş ve Google arama ağı iş ortakları olmak üzere reklamlarınız buralarda gösterilir.
-
Google Görüntülü Reklam Ağı
Google Görüntülü Reklam Ağı; 2 milyondan fazla web sitesi, video ve mobil uygulamadan oluşur ve dünyadaki internet kullanıcılarının %90’ına ulaşır. Örneğin haber sitelerinde dolaşırken sağda solda çıkan reklamlar, Youtube’da video izlerken karşımıza çıkan reklamlar görüntülü reklam ağının bir ürünüdür.
Evet, artık hazırız değil mi? Ne de çok şey varmış bilmemiz gereken diyebilirsiniz ama öyle. Bunları iyi anlamalısınız ki rakiplerinizin hata yaptığı noktalarda siz doğruyu bilip onların hep bir adım önünde kalacaksınız!
Google Ads İlk Kampanyayı Oluşturma
Bütçe Seçimi
Kampanyayı oluşturken ilk olarak o kampanyaya günlük ne kadar bütçe ayırmak istediğinizi seçiyorsunuz.
Ben örnek olması açısından 50 TL yazdım ve ardından Kaydet butonuna bastım.
Yer Seçimi
İkinci adım olarak Kampanya ayarlarında reklamların hangi lokasyonda gösterileceğini seçmemiz gerekiyor. Eğer tüm Türkiye’yi hedeflemek isterseniz aşağıdaki gibi seçebilirsiniz ancak belli başlı illeri hedeflemek isterseniz “Hedeflenecek veya hariç tutulacak bir yer girin” alanına hedefleyeceğiniz illeri tek tek yazmanız gerekiyor.
Google Ağı Seçimi
Üçüncü adım olarak reklamların hangi Google Ağı’nda yayınlanacağını seçiyoruz.
İlk olarak anahtar kelime hedeflemesi yaparak metin reklamlar yayınlayacağımız için Görüntülü Reklam Ağı’nın solundaki tik işaretini kaldırıyoruz.
Anahtar Kelime Seçimi
Bir sonraki adımda ise reklamlarımızın gösterilmesini istediğimiz anahtar kelimeleri yazıyoruz ve “Ekle” butonuna tıklıyoruz. Birbirine gerçekten yakın kelimeler olduğuna lütfen dikkat edin ve her kelimenin başına + işareti koyun. Bu anahtar kelimeyi geniş eşleme düzenleyici eşleme türünü kullanmasını sağlayacaktır.
Eşleme türleri üzerine detaylı bir yazı hazırlayacağım ve bağlantısını da buraya ekleyeceğim, şimdilik bunu bilin yeter. 🙂
Teklif Seçimi
Anahtar kelime de eklediğimize göre her bir reklam tıklaması için ödemek istediğimiz maksimum tıklama başına teklifimizi vereceğiz. Dilerseniz ilk seçenekteki “AdWords otomatik olarak bütçem dahilinde en yüksek tıklamayı alacak şekilde tekliflerimi ayarlasın” seçeneğini de işaretleyebilirsiniz.
Önerim her zaman küçük başlamak; tıklama başı teklifine 0,20 TL yazabilirsiniz. Ancak bu teklif hedeflediğiniz anahtar kelimede reklamınızın gösterilmesi için yetersiz kalıyorsa daha sonra teklifinizi artırabilir, fazla geldiyse de düşürebilirsiniz. Unutmayın, Google Ads’te kontrol her zaman sizde!
Metin Reklam Yazımı
Vee geldik son adıma. Hangi konuda reklam veriyorsak tüketicilerin ilgisini çekecek metinler kullanmalıyız. Gelin birlikte reklam alanlarının üzerinden geçelim;
Ben Google Ads eğitimim için bir reklam verdim ve Google ads eğitimi arayan kişiler bu reklamı görecekler. O halde reklama tıkladıklarında Google ads eğitimi ile bilgi verdiğim sayfaya yönlendirmem lazım.
Açılış Sayfası: Reklama tıklayan kişinin gideceği internet sayfası olduğu için Google ads eğitimi sayfamın adresini yazdım. Siz de reklamda neyi ön plana çıkarıyorsanız o sayfaya yönlendirmelisiniz.
TV ünitesi satıyorsanız ve kullanıcıları internet sitenizin ana sayfasına yönlendirirseniz o sayfada aradıklarını bulamayacaklar ve sitenizden çıkıp gidecekler. Bu da boş yere reklama ücret ödemenize sebep olacak. İşte bu yüzden açılış sayfasına vereceğiniz bağlantı çok önemli.
Başlık 1: Reklamınızın ilk okunan metni olduğu için hedeflediğiniz anahtar kelimeyi mutlaka geçirmeye çalışın. Ben Google Ads reklam eğitimi konusunda reklam verdiğim için bu kelimeleri başlıkta geçirdim. Üstelik Başlık 2 alanı ile birlikte de okunabildiği ve birbirini tamamlayabildiği için birlikte okunduğunda anlamlı bir metin olmasına özen gösterin.
Başlık 2: Başlık 1 alanına yazdığınız ürün ve hizmet ile alakalı farklılaştığınız bir konuya değinebilir ya da ürün satıyorsanız tüketiciye sunduğunuz en önemli fırsattan bahsedebilirsiniz. Benim eğitimlerimin öne çıkan özelliği öğrenme garantili olması ve kullanıcıların dikkatini çekeceğini düşünüyorum. Rakiplerimden ayrışıp öne çıkmamı sağlayabilir. Üstelik Başlık 1 alanı ile birlikte de okunabildiği ve birbirini tamamlayabildiği için birlikte okunduğunda anlamlı bir metin olmasına özen gösterin.
Açıklama: Ürün veya hizmetiniz ile alakalı öne çıkan özelliklerden bahsedebileceğiniz, kullanıcıya bilgi verebileceğiniz bir alan burası. Ayrıca bu bölümde harekete geçirici kelimeler (call to action) kullanmaya özen gösterin. Fiyat, promosyon, taksit imkan gibi sizi farklılaştıran cümleler de yazabilirsiniz.
Ben Google Ads konusunda 9 yıllık deneyimim olduğundan bahsettim ve “Hemen Başvur” kelimesi ile de harekete geçirici bir mesaj kullandım.
Reklamlarda ilk harfleri büyük yazmanın tıklama oranlarını artırdığını biliyor musunuz?
Reklam metnimizi de yazıp Kaydet butonuna bastıktan sonra Kaydet ve Devam Et butonuna basıyoruz ve Google Ads’te ilk kampanyamızı oluşturmuş oluyoruz. Peki bitti mi? Bitmedi, şimdi gelelim işin duygusal kısmına 🙂
Google Ads Hesap ve Fatura Ayarları
Açılan sayfada fatura ülkesini Türkiye ve saat dilimini İstanbul olarak seçtikten sonra müşteri bilgileri kısmını doldurmamız gerekiyor;
Hesap türünü İşletme seçelim ve işletme adı, adres ve birincil iletişim kişisinin adını ve soyadını yazalım.
Otomatik ve manuel ödeme yöntemlerinden size en uygun olanını seçip kredi kartı bilgilerinizi girebilirsiniz. Şartlar ve koşullar alanındak tik işaretini onayladıktan sonra artık siz de Google Ads reklam kervanına katılmış bulunmaktasınız, tebrikler! 🙂
Umarım bu uzun ve zor yolculukta çok başarılı olursunuz ve yatırımlarınızın karşılığını en kısa sürede alırsınız.
İlk kampanyanız ile alakalı sorularınız varsa yorum kısmından yazabilirsiniz.
Yazının başında belirtmeme rağmen hala okumadıysanız Google Ads’te Reklam Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler konulu yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Bir makale daha?
Google AdWords konusunda yazdığım tüm yazıları da okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Google AdWords ile ilgili daha da ileri seviyeye gelmek ve optimizaston yöntemlerini öğrenmek için Google AdWords Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Google’da başarıyı yakalayabilirsiniz.
Yeniden görüşmek üzere.