Facebook’ta Rakibinizin Reklam Stratejisini Ortaya Çıkarma
Facebook reklamları doğru hedefleme yapıldığında ve yeterli bütçe ayrıldığında, yüksek geri dönüşler alabileceğiniz bir dijital pazarlama reklam kanalı. Bu sebeple Türkiye’de ve dünyada milyonlarca reklam veren Facebook reklamlarını kullanıyor ve işini büyütüyor.
Bana gelen eğitim ya da danışmanlık taleplerinin çoğunda ise şu sözü duyuyorum: “Rakiplerimiz Facebook’tan çok para kazanıyormuş”, “rakipler ne yapıyor bilmiyorum ama iyi satış yaptıklarını duydum”, “bizim rakip nasıl bir hedefleme yapıyorsa onun aynısını yapmak istiyorum”.
Durum böyle olunca ve sorular artınca bu konuda detaylı bir içerik hazırlamak farz oldu. 🙂
Hazırsanız başlayalım!
Rakibimizin Facebook Reklam Stratejisini Öğrenme
Rakibinizin uyguladığı reklam stratejisi her zaman doğru olmamakla birlikte doğru olsa bile sizin için aynı sonuçları vermeyebilir. Aynı reklam çalışmasının benzer sonuçları göstermesi için;
- Reklam için benzer bütçeyi harcamanız,
- Benzer görselleri ya da videolaru kullanmanız,
- Reklama tıkladığınızda açılan sayfaların benzer özelliklerde olması gerekmektedir, bunu unutmayalım.
Peki rakibimizin reklam stratejisini hangi yollarla öğrenebiliriz? İşte sorunun cevapları;
Facebook Bilgiler ve Reklamlar Özelliği
Facebook’un yeni getirdiği ve birçok kişi tarafından bilinmeyen bir özelliği olan “Bilgiler ve Reklamlar”, rakibinizin hangi ülkede ne gibi reklamlar yayınladığını görmenizi sağlıyor. Gelin birkaç örnek üzerinden ilerleyelim.
Migros Türkiye
Migros Türkiye’nin Facebook sayfasına girdikten sonra sol alt bölümdeki Bilgiler ve Reklamlar alanına tıklıyoruz. Açılan sayfada Migros’un Türkiye’de yayınladığı reklamları görebilir, reklamlarında hangi mesajları verdiğini inceleyebilirsiniz.
Şimdi birkaç reklamın üzerinden geçelim ve birlikte değerlendirelim.
Bu reklamda Migros’un Money fırsatlarını öne çıkararak reklamı gören kullanıcıları, Migros uygulamasını indirmeye yönlendirdiğini görmekteyiz. Bunu; reklamın metninden anladığımız gibi call to action alanında yazan “İndir” metninden, link bölümündeki Adjust (mobil uygulama takip aracı) bağlantısından da anlayabiliyoruz.
http://bit.ly/MigrosUygulamayıİndir+
Yukarıdaki reklamda Migros’un 60 TL ve üzeri alışverişlerde sunduğu fırsatı görmekteyiz. Reklam görsellerinde 15 Mart yazdığına göre günübirlik kampanyalar düzenliyorlar ve o günün fırsatlarını duyuruyorlar diyebiliriz. Döngü reklam modelini kullandıklarını ve reklamda birden fazla ürünü öne çıkardıkları anlaşılıyor.
Böylece rakibinizin bu bilgiler ve reklamlar sayfasını kontrol ederek günlük kampanyalarından haberdar olabilirsiniz.
Facebook’un bilgiler ve reklamlar sayfası, rakibimizin yurt dışında hangi ülkelere reklam yaptığını ve yine ne tür reklamlar yaptığını görmemizi sağlıyor. Unutmayın, burada gördüğünüz reklamlar baktığınız an yayında olan reklamlar. Eğer hiçbir şey görmüyorsanız rakibiniz o gün için reklamlarını durdurmuş olabilir, sık sık kontrol etmenizde fayda var.
Gelelim yaklaşık 4 yıl çalıştığım Modanisa’ya. Global bir şirket ve 130 ülkeye ihracat yapan bir firma olduğu için Modanisa’nın yurt dışı reklamları olduğunu biliyorum. Şimdi bu reklamlardan bir tanesini inceleyelim.
Yukarıdaki gibi önce ülke seçmeniz gerekiyor, böylece rakibinizin yurt dışı ülkelerdeki reklam stratejisini öğrenebilirsiniz.
Yukarıdaki reklamı incelediğimizde; Modanisa’nın Amerika pazarında 2019 İlkbahar Yaz sezonu ürünlerinin tanıtımını yapmaya başladığını görüyoruz. Diğer yandan Express shipping to U.S.A! metninden hızlı kargo faydasını öne çıkardığını fark ettik.
Sizler de rakiplerinizin Facebook sayfasına bakarak bu özellikten faydalanabilir, rakibinizin Facebook reklam stratejisini öğrenebilirsiniz.
Diğer yandan rakibinizin Facebook’ta nasıl hedeflemeler yaptığı ve hangi kitlelere ulaşmaya çalıştığını anlamanızın bir yolu da var; ancak bunun için rakiplerinizin Facebook reklamlarının karşınıza reklam olarak çıkması gerekiyor. Instagram’da reklam olarak çıkması bir anlam ifade etmiyor maalesef.
Şimdi Facebook’ta karşıma çıkan bazı reklamları inceleyelim.
Rakibinizin Facebook Reklamları Hedef Kitle Stratejisini Öğrenme
Şimdi gelin birlikte benim Facebook haber kaynağıma düşen reklamları inceleyelim.
Snowboard yaptığım için Decathlon’dan kayak üzerine oldukça fazla reklam görüyorum. Bu reklamı görmemin amacının remarketing olduğunu düşünüyorum ama bakalım sebebi neymiş.
Peki bunu nasıl öğreneceğiz?
Reklamın sağ üst bölümündeki 3 nokta işaretine tıklıyoruz ve ardından “Bunu neden görüyorum” bölümüne tıklıyoruz. Bakalım neden görüyormuşum. 🙂
Bu açıklamadaki 2 bölüm çok önemli:
- Decathlon Türkiye’nin internet sitesini ziyaret eden ve uygulamalarından birini kullanan kişilere erişmek istemesidir.
- Decathlon yakınlarda Türkiye’de olan veya yaşayan 18 yaş ve üstü insanlara erişmek istemesi dahildir.
Buradan anladığımız Decathlon’un sitesinde Facebook pixel kodu var ve ben sitesini ziyaret ettiğim için bana reklamlarını gösteriyor, yani yeniden pazarlama yapıyor. Bu konuyla ilgili detaylı bir içerik hazırlamıştım, okumanızı tavsiye ederim: https://www.zaferkavakli.com/facebook-urun-katalogu-reklamlari
Ayrıca hedeflemesini yaparken yaş kırılımı yapmamış. Zaten sitesini ziyaret eden kişilere reklam gösterdiği için yaş kısıtı koymamış. Bunun yanında cinsiyet kısıtlaması da yapmamış.
Bir diğer reklam da Gitti Gidiyor’a ait.
Bu reklamda Decathlon’dakinden farklı olarak şöyle bir tabir yer alıyor; “Bu, Gitti Gidiyor tarafından sağlanan müşteri bilgilerine dayalıdır.”
Bu cümlenin anlamı Gitti Gidiyor Facebook’ta özel hedef kitle oluşturmuş ve müşteri datasının içine benim e-posta adresimi ya da telefon numaramı da eklemiş.
Diğer yandan Türkiye’deki 25 yaş ve üzeri erkekleri ayrı hedeflemiş.
Nisan 2019 Güncellemesi
Facebook, sayfaların nasıl reklamlar yayınladığını gösterdiği yep yeni bir aracı duyurdu: Facebook Ads Library. Bu aracı kullanarak, istediğiniz sayfayı seçerek Facebook’ta hangi reklamları yayınladığını görebilir, geçmiş tarihlere de inebilirsiniz.
Facebook Ads Library’ye ulaşmak için: https://www.facebook.com/ads/library
Facebook reklamları ile rakibinizin yayınladığı reklamları görme ve hedef kitle stratejilerini anlama üzerine deneyimlerimi sizlerle paylaştım. Sizin de bildiğiniz başka yöntemler varsa yorumlarda yer vermenizi bekliyorum.
Facebook reklamcılığı ile ilgili daha da ileri seviyeye gelmek ve optimizaston yöntemlerini öğrenmek için Facebook ve Instagram Reklamcılığı Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Facebook’ta başarıyı yakalayabilirsiniz: https://www.zaferkavakli.com/facebook-instagram-reklamciligi-egitimi/
Yeniden görüşmek üzere.
merhaba,
Eğitimlerinizle ilgili bilgi ve fiyat rica edebilir miyim ?
kolay gelsin.
Merhaba,
E-posta adresinize gönderdim, teşekkürler.
Rakip stratejisi hakkında vermiş olduğun deneyimler için teşekkür ederim. Hepsi oldukça pratik ve kolayca uygulanabilir 😉
Yorumun için teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu 🙂
Çok emek verilmiş harika bir yazı. Dolu dolu bilgiler için teşekkürler
Faydalı olduğuna sevindim, teşekkürler.
Mrehaba, öncelikle teşekkür ederim çok faydalı bir içerikler yayınlıyorsunuz. Bir soum olacaktı. Migros Türkiye’nin fb sayfasına girdiğimde “Bilgiler ve Reklamlar” linkini göremedim. Acaba o link hangi şartlarda çıkıyor? Teşekkürler.
Merhabalar,
https://www.facebook.com/ads/library/ adresine taşıdı Facebook artık bu özelliği. Yazının sonuna Nisan 2019 güncellemesi yazarak eklemiştim, görmemiş olabilirsiniz.
İyi çalışmalar