Dönüşüm Nedir? Dijital Pazarlamada Dönüşüm Türleri Nelerdir?
Dönüşüm Nedir?
Dönüşüm; internet sitemizin ya da mobil uygulamamızın ziyaretçilerinin gerçekleştirmesini istediğimiz aksiyonlardır. Dönüşüm, o internet sitesini ya da mobil uygulamayı hayata geçirmemizin de asıl sebebidir.
Bir içerik sitesinin dönüşüm hedefi, e-posta adresi toplamak, bildirim abonesi toplamak, sitede ziyaretçilerinin daha uzun süre geçirmek istemesi olabilir.
Bir e-ticaret sitesinde ise dönüşüm tabii ki satıştır. Ziyaretçilerin sitemizdeki ürünleri satın almasını isteriz. Satış gerçekleşmezse o internet sitesinin varlığının bir amacı yoktur diyebiliriz.
Bir inşaat firmasının dönüşüm hedefi konut projelerini satabileceği müşteri datası toplamaktır.
Her internet sitesi kuruluş amacına göre farklı dönüşüm hedeflerine sahiptir ve dönüşümleri ikiye ayırabiliriz.
- Makro Dönüşümler
- Mikro Dönüşümler
Dönüşüm Türleri Nelerdir?
Makro Dönüşümler
Makro dönüşüm; bir internet sitesinin nihai hedefidir. E-ticaret sitesi örneği üzerinden gidecek olursak makro dönüşüm satıştır ve her sitenin makro dönüşümü genelde bir tanedir.
Mikro Dönüşümler
Mikro dönüşümler ise makro dönüşümün gerçekleşmesine katkıda bulunan, ölçek olarak daha önemsiz dönüşümlerdir ve birden fazla olabilir.
E-ticaret sitesi örneği üzerinden gidecek olursak, ziyaretçinin üyelik gerçekleştirmesi, sepetine ürün eklemesi, e-posta bültenine kaydolması ya da SMS gönderimine izin vermesi mikro dönüşüme örnek olabilir. Görüldüğü üzere mikro dönüşümler, satış kadar önemli değil ancak satışın gerçekleşmesine kesinlikle katkıda bulunabilecek dönüşümlerdir.
Dönüşüm Kodu Nedir?
Dönüşüm kodu; gerçekleşen makro ve mikro dönüşümleri ölçebilmek ve reklam yatırımımızı optimize edebilmek için internet sitemize ya da mobil uygulamamıza eklediğimiz kod parçalarıdır.
Ziyaretçiyi sitemize çektiğimiz platformda, ne kadar dönüşüm gerçekleştiğini ölçmek isteriz. Örneğin; e-ticaret sitesindeki satış sayılarını ölçmek istersek genellikle siparişin tamamlandığı sayfaya (diğer adıyla teşekkürler sayfası) bir kod parçası eklenir ve bu kod, hangi platforma ait ise o platforma, gerçekleşen sipariş ile ilgili bilgiler gönderir. Bu bilgiler arasında siparişin toplam tutarı, satın alınan ürünler, ürünlerin fiyatı, adı, sipariş numarası gibi bilgiler yer alır.
Google Ads Dönüşüm Kodu
Google Ads reklamı veriyoruz diyelim. Bu durumda, sitemizde siparişiniz alındı sayfasına Google Ads dönüşüm kodunu eklemeniz gerekir. Böylece; Google reklamlarından elde ettiğiniz satışları ölçebilir, kampanya optimizasyonu yaparken Dönüşüm Değerini En Üst Düzeye Çıkar, Hedef ROAS, Hedef EBM, Geliştirilmiş TBM, Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkar gibi akıllı teklif stratejilerini kullanabilirsiniz.
Facebook Dönüşüm Kodu (Facebook Pixel)
Facebook’ta reklam yayınlıyorsanız, bu kanaldan gelen satışları ölçebilmek için Facebook Pixel’i internet sitenize eklemeniz gerekir. Facebook Pixel’i sitenize ekledikten sonra reklamlarınıza En Düşük Ücret veya En Yüksek Değer gibi hedefler verip optimize edebilir, sitenizden alışveriş yapmış kullanıcıları hedef kitle olarak oluşturup yeniden pazarlama yapabilir, Katalog Satışları gibi dönüşüm odaklı kampanyalar yayına alabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
Facebook Pixel’in internet sitenizin satışlarına olan katkısını göz ardı etmemenizi tavsiye ederim. Doğru bir reklamcılık stratejisi ile birleştiğinde harika sonuçlar alabilirsiniz.
Google Analytics E-ticaret Entegrasyonu
Google Analytics; internet siteniz ve mobil uygulamanızın trafiğini ve kullanıcılarını analiz etmenizi sağlayan ücretsiz bir araçtır. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa Google Analytics’in Gelişmiş E-ticaret Entegrasyonu‘nu yaparak satışlarınızı takip edebilirsiniz.
E-ticaret Dönüşüm Hunisi Nedir?
E-ticaret sitenizde mikro ve makro dönüşümlerin satışlarınızı nasıl etkilediğini görmenizi sağlayan, sitenizin hangi adımlarında kullanıcıların sitenizi terk ettiğini anlamanızı sağlayan bir huni raporudur. Google Analytics Gelişmiş E-ticaret Entegrasyonu’nu yaptığınızda bu raporu görebilirsiniz.
Aşağıdaki raporda bir e-ticaret sitesinde seçilen tarih aralığında;
- 956.234 oturum gerçekleştiğini
- bu oturumların 202.868’inde ürün incelendiğini
- 65.840 oturumda sepete ürün eklendiğini
- 29.071 oturumda ödeme adımına geçildiğini
- ve sadece 9.089 oturumda satın alma gerçekleştiğini görüyoruz.
Yeni e-ticaret dönüşüm oranımız neredeyse %1.
Aşağıdaki bu rapor sayesinde de hangi adımda, kullanıcıların sitemizde bir sonraki aksiyonu gerçekleştirmeden çıktığını anlamaya çalışıp bu adımları optimize etmeye çabalıyoruz dijital pazarlamacılar olarak.
Örneğin; 29.071 oturumda ödeme adımına gelinmesine rağmen bu adıma gelenlerin sadece %27,96’sı ödeme yapabilmiş.
Ödeme yapmayan büyük bir kitle var ve bunun sebebini araştırmaya odaklanmalıyız. Sitemizin ziyaretini arttıracak reklam faaliyetleri yapıp daha fazla reklam yatırımı yapana kadar ziyaretçilerin kaçtığı alanları optimize ederek sitemizin daha fazla satış getirmesini sağlayabiliriz.
Yani daha fazla satış için daha fazla reklama ihtiyacınız yok!
Google Analytics’in e-ticaret özelliği kapalıysa göremeyebilirsiniz. Bu durumda e-ticaret ayarlarınızı açmanızı tavsiye ederim.
Dönüşüm konusu ilginizi çekiyorsa Dönüşüm Optimizasyonu hakkında içerikler okumanızı ve internet sitenizin reklam yatırımını arttırmadan satışları artırmanın yollarını aramanızı tavsiye ederim.
Henüz dönüşüm optimizasyonu yapacak bir ziyaretçi trafiğiniz yoksa ve dijital pazarlama alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız aşağıdaki eğitimlerime göz atabilirsiniz.