21 Maddede Yeni Başlayanlar İçin Google AdWords Reklam Stratejileri
Neden Google AdWords başlangıç rehberi tadındaki bu makaleyi yazdım?
Dijital pazarlama uzmanlığı son zamanlarda revaçta olan bir meslek olmaya başladı. Sayımız yine de çok az ve hepimiz sektör içinde değerli ve bulunması zor insanlar olduğumuz için sektöre yeni başlayan arkadaşlar da gerekiyor. Dijital pazarlama uzmanı olmak için de AdWords bilinmesi gereken uzmanlık alanlardan biri.
AdWords‘e yeni başlayanlar için birçok kaynak var aslında ama nasıl yapılır ya da detaylı bir bilgiden ziyade AdWords hakkında sadece bilgi edinmek ya da temel seviyede fikrim olsun daha sonra kendimi geliştiririm diyenler için bu yazıyı hazırladım.
AdWords’e başladığınızda aslında bilmeniz gereken birçok bilgi var. Bunların bir kısmı online reklamcılığın temelleri ile ilgili, bir kısmı da AdWords reklamcılığı ile ilgili. Ayrıca bu yazımda tecrübelerime dayanarak bazı ipuçları da paylaşacağım.
1. Reklam metinlerini sürekli optimize edin ve A/B testleri yaparak geliştirin
AdWords reklam metinlerinde başlık 30, açıklama satırları 30 ve görünen URL bölümleri iki adet ve 15’er karakter ile sınırlandırılmıştır. Reklam grubundaki anahtar kelimeleri başlık bölümünde, açıklama satırında ve görünen URL bölümünde geçirmeye çalışın. Reklamın en dikkat çekici yeri başlık olduğu ve görünen URL bölümü anahtar kelime ile eşleştiğinde kalın yazıldığı için bu alanlara yazacağınız metinler reklamınızın tıklama oranını ve kalite puanını etkileyecektir.
2. Tıklama oranı en çok bakmanız gereken metrik değildir
Özellikle bir e-ticaret şirketinin hesabını yönetiyorsanız bakmanız gereken en önemli metriklerden biri de AdWords’deki adıyla dönüşüm değeri/maliyet yani ROAS. Kaç TL harcadım, kaç TL kazandım performans reklamcılığının ana sorusu olduğu için en iyi reklam optimizasyonu bu metriğe göre yapılır ancak AdWords reklamının yüksek tıklama oranlı olması da önemli bir metriktir. (Optimizasyon KPI’ları kampanyanın hedefine göre değişir.)
Şöyle düşünün; reklamın tıklama oranı yüksek ise kullanıcıların dikkatini çekmişsiniz demektir ve reklamın o aranma terimi ile ne kadar ilgili olduğunu gösterir. Bu sebeple Google, tıklama oranı yüksek reklamları (kendisi de reklam tıklandıkça para kazandığı için) daha fazla ön plana çıkarır ve bu da genel olarak kalite puanınızı yükselterek daha ucuza tıklanma alıp ROAS’ı artırmanızı sağlayabilir.
Ancak yüksek CTR her zaman yüksek gelir ve ROAS demek değildir. Mesela yukarıdaki gibi içinde fiyat geçen bir reklam metni yazdınız. 49 TL hemen hemen herkesin verebileceği bir tutar olduğu için bu reklamın genelde tıklama oranı yüksek olur ancak 49 TL ile içeri aldığınız müşterilerin yüksek fiyatlı ürün alma olasılıkları düşük olduğu için bu, reklamın toplam dönüşüm değerinin düşmesine ve ROAS’ın da aynı seviyede düşmesine sebep olacaktır.
3. AdWords’de yüksek tıklama oranlarının faydaları say say bitmez
Tıklama oranı tıklama sayısı/gösterim sayısı şeklinde hesaplanır. Daha önce de söylediğim gibi tıklama oranının yüksek olması ilgililik ile açıklanabilir. Reklam ne kadar aranan kelime ile ilgili ve dikkat çekici ise tıklama oranı da o kadar yüksek olur.
Tıklama oranı nasıl artırılır? konulu içeriği okumak için tıklayın.
Bu sayede tıklama başına ödediğiniz CPC maliyetleriniz düşer, kalite puanınız yükselir ve örneğin siz 1. sırada 0,20 TL CPC ile yer alırken rakibiniz 2. sırada olmak için 0,30 TL ödeyebilir.
4. Call to Action candır!
AdWords reklamları ile genelde satış olmak üzere belli hedeflerimiz olduğu için reklam metinlerimizde o hedeflere yönelik aksiyon mesajları bulunması faydalı olacaktır. Bu tarz reklamların genelde dönüşüm oranı yüksek seviyede olur.
Örneğin: Alışverişe Başla, Üye Ol %10 İndirim Kazan, Bugün Kargo Bedava, Tükenmeden Satın Ol, İndirimli Fiyatları Kaçırma vs.
Reklam metninde call to action olması;
- Müşterinin reklama tıkladığında ne olacağı hakkında fikir verir
- Satın almaya yönelik aksiyon mesajı bulunan reklamlara henüz kararını vermemiş ve daha fazla bilgi arayan kullanıcılar tıklamayacaktır ve boşuna maliyet artmayacaktır.
5. Landing Page Optimization (İniş Sayfası Optimizasyonu)
Birçok reklam metni, mesaj, aksiyon butonu, görsel, tasarım denediniz ve en başarılı reklamı buldunuz diyelim. Bitti mi? Tabii ki hayır!
Her reklamın bir iniş sayfası olduğu gibi reklamın indiği sayfanın performansının da analiz edilmesi gerekir. Bu yüzden aynı reklam metinlerini farklı iniş sayfaları ile deneyin. Örneğin bir reklamı ucuzdan pahalı sıralı bir sayfaya yönlendirirken bir reklamı yeniden eskiye sıralı sayfaya yönlendirin ve iki reklamın performansını analiz edin.
6. Reklam Uzantılarını Kullanın
Reklam metinlerini site bağlantıları ile genişletin. Bunun hem kalite puanına etkisi var hem de reklamda daha fazla tıklanabilir alanın olması tıklama oranlarını artırır. Ayrıca site bağlantıları, arama sonuçlarındaki reklamların görüntülendiği alanda sizin daha fazla yer kaplamanızı ve rakiplerinizin alanlarının daralmasını sağlar. Böylece reklamınız daha görünür ve tıklanabilir olur.
Eklemesi ücretsiz, tıklandığında reklam başlığına tıklanmış gibi standart ücretlendiriliyoruz.
7. Geniş Eşleme KULLANMAYIN
Ancak geniş eşleme düzenleyici kullanmanızı öneririm. Keyword çalışması yaparken tam eşleme, sıralı eşleme ve geniş eşleme düzenleyici kullanmanızı öneririm.
Tam eşleme: [Adidas Ayakkabı]
Sıralı Eşleme: “Adidas Ayakkabı”
Geniş Eşleme Düzenleyici: +Adidas +Ayakkabı
Geniş eşleme ile sadece o kelimenin performansını izleyebilirken, geniş eşleme düzenleyici ile adidas ve ayakkabıyı aynı anda içeren tüm keywordleri hedefleyebilirsiniz. (kırmızı adidas ayakkabı, adidas ayakkabı al, adidas mı nike ayakkabı mı)
8. Long Tail Çalışması Yapın
Kelime öbeği genellikle ne kadar kelimeden oluşursa arama terimi o kadar spesifiktir ve dönüşüm olasılığı daha yüksektir. Örneğin “koton kırmızı abiye elbise” terimini arayan kişiye göstereceğiniz reklamın dönüşüm alma olasılığı çok yüksek, çünkü kişi ne aradığını ve satın alacağını biliyor. “Abiye modelleri” kelimesinden daha yüksek dönüşüm oranına sahip olacaktır muhtemelen.
Geniş eşleme düzenleyici ve sıralı eşleme kullanarak long tail aramaları yakalayabilirsiniz.
9. Tek kelimelik arama terimleri
Örneğin “elbise” kelimesini arayan bir kişi satın alma sürecinin en başlarındadır ve bu kelimeye reklam verirken attribution modelinizi değerlendirmelisiniz. Son tıklamaya yakın bir model kullanıyorsanız satın alma sürecinin henüz başındaki kişiye yatırım yapmak istemezsiniz ve düşük bir CPC teklifi verirsiniz. Ancak ilk tıklamanın önemli olduğu bir modelde elbise arayan kişiyi daha satın alma sürecinin en başında yakalayıp sitenize çekmek ve bu süreçte ilk sizden haberdar olmasını isteyebilirsiniz.
10. Negatif anahtar kelimeler artık bir tercih sebebi değil
Negatif kelime çalışmasının hesabınıza büyük yararı var. AdWords tıklama oranlarını artırmak konulu yazımda buna değinmiştim, cümleyi aynen aşağıya alıyorum.
Arama Terimleri Raporu’nuzu incelediğinizde reklamınızla alakasız birçok anahtar kelime ile karşılaşacaksınız. Reklamınızın bu anahtar kelimeler için yayınlanmasını istemiyorsanız bu kelimeleri negatif olarak eklemenizi öneririm. Zira bu kelimeler kalite puanınızı ve tıklama oranlarınızı düşürürken maliyetlerinizde de boşu boşuna artışa sebep olacak. Bir araba galerisi olduğunuzu ve sadece sıfır araçlar ya da belirli bir marka arabayı sattığınızı düşünün. 2. el araba veya satmadığınız markanın aramalarında reklamınızın yayınlanmasını istemezseniz bu kelimeleri negatif olarak ekleyebilirsiniz. Bu yöntem tıklama oranlarınızı artırmanın en etkili yoludur!
11. Negatif kelime listeniz olsun
Birden fazla kampanyanız olacağı için bu kampanyalara tek tek eklemek yerine topluca yükleyebileceğiniz bir negatif kelime listeniz olsun ve bu liste size satış getirmeyecek bazı kelimeleri içersin.
Mesela sadece erkeklere yönelik ürünler satıyorsanız kadın, bayan, kız gibi kelimeleri negatif eklersiniz. +18 kelimeleri de negatif olarak ekleyin kesinlikle ve bu bölümde yaratıcılığınızı zorlayın. Siz zorlamazsanız arama terimleri raporu sizi epey şaşırtacaktır. 🙂
Marka adınızı da marka kampanyanız hariç tüm kampanyalara negatif olarak ekleyin.
12- Hesap yapınız sitenizin navigasyonu ile uyumlu olsun
Bu konuya detaylı bir şekilde AdWords anahtar kelime stratejileri konulu yazımın ilk bölümünde değinmiştim. Aynı şekilde aşağıya kopyalıyorum, detaylarını okumak isteyenler buradan okuyabilirler.
Bir tekstil sitesi olduğunuzu ve farklı kategori ve markalarda ürünler sattığınızı düşünelim. Ya da bir hizmet sağlıyor olabilirsiniz. Sitenizin genellikle en üstünde bulunan menü kampanya fikirleri hakkında size çok yardımcı olacaktır. Sattığınız ürün kategorilerini birer kampanya olarak planlayıp, altlarına o kategorinin aranma terimlerini çıkarıp, sonra bu kelimeleri kendi aralarında benzer olanları gruplayıp reklam grupları oluşturabilirsiniz.
13. Arama ağı ile görüntülü reklam ağını birlikte kullanmayın
Hem hesap yapısı hem de optimizasyonu açısından yeni bir kampanya oluşturmak istediğinizde her ne kadar Google size Arama Ağı, Görüntülü Reklam Seçeneği İle kampanya türünü kullanmak isteyip istemediğinizi sorsa da siz görüntülü ve arama ağı için kampanyalarınızı ayrı ayrı açın.
14. Tekliflerinizi lokasyona göre özelleştirin
Bildiğiniz gibi kampanya ayarlarınızda hedeflediğiniz ülke içinde illere özel teklifler de verebiliyorsunuz. Her ne kadar IP altyapımız bunu bize düzgün sağlayamasa da yurt dışına açtığınız kampanyalarda işinize yarayabilir. Ek olarak rakibinizin sizden önde olduğunu bildiğiniz şehirlerde tekliflerinizi artırmanız o bölgede rekabet gücünüzü artırabilir.
Aşağıdaki gibi Kampanya > Ayarlar > Yer yolunu izleyerek kampanyanıza yer hedefi ekleyebilir ve illere göre teklifinizi özelleştirebilirsiniz.
15. Mobil cihazlar artık bir tercih sebebi değil zorunluluk
Bildiğiniz gibi kampanya ayarlarınızdan mobil cihazlar için tekliflerinizi masaüstü teklifinizi baz alarak yüzdesel olarak artırıp azaltabiliyorsunuz.
Mobil teklifleri %100 azaltırsanız reklamlarınız mobil cihazlarda gösterilmeyecektir.
Günümüzde artık arama trendinin “on the way” ve mobil cihazlar üzerinden yapıldığını düşünürsek bu birçok gösterimi ve tıklamayı almanızı engelleyecek ve satın alma döngüsünün henüz başında olan kullanıcıyı ilk oltada yakalayamayacağınız anlamına gelmektedir.
Günümüzde insanlar mobil cihazlarından araştırıyor ve dönüşümü genellikle masaüstü cihazdan tamamlıyorlar.
Mobile yatırım yapan şirketlerin masaüstü dönüşüm oranlarının arttığı gözlemleniyor.
Yani kullanıcı mobilde araştırıp ne satın alacağına karar veriyor ve masaüstü cihazına geldiğinde herhangi bir arama yapmadan direkt ürünü satın alıyor.
16. Masaüstü reklamlar ile mobil reklamların kalite puanları ayrı hesaplanıyor
Bu şu anlama geliyor: mobil cihazlardaki kalite puanınız mobil reklamlarınıza, masaüstündeki kalite puanlarınız masaüstü reklamlarınızı etkiliyor. Yani mobil cihazlarda reklam göstermemeye devam ederseniz bu mobil cihazlar için kalite puanınızın oluşmayacağı anlamına gelir. Unutmayın; birçok şirket yıllardır masaüstü cihazlarda reklam veriyor ancak mobil cihazlarda yeni yeni reklamlar yayınlanmaya başlıyor (AdWorda kampanyaları geliştirilmiş kampanyalara geçiş yaptığında). Bu da herkesin mobil kalite puanının yakın zamanda oluşmaya başladığını ve doğru stratejilerle çok büyük hesapları bile mobil reklamlar sayesinde yaralayabileceğiniz anlamına geliyor.
17. Tablet = Masaüstü
Geliştirilmiş kampanya yapısında tablet cihazlar için mobil cihazlarda olduğu gibi teklif veremiyorsunuz, tabletler için masaüstü cihazlara verdiğiniz teklifler geçerli oluyor, evet maalesef.
18. Alışveriş kampanyaları nam-ı diğer ürün listemele reklamları dönüşüme giden yolda atılan kutsal adımdır
Direkt spesifik bir ürün arayan kullanıcıya Google ana sayfasında ürünlerinizi sergileyip dönüşüme giden yolu kısaltabilirsiniz. Aşağıda “tesettür elbise” arayan kullanıcıya siteden seçilen ürünleri gösteriyorsunuz ve direkt ürün ile iletişim kurduğunuzdan kullanıyı bu alanda ikna edebilirseniz direkt dönüşüm gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.
Bu kampanyada tıklama başına maliyetler standart arama ağı reklamlarına göre çok daha yüksek!
19. RLSA kitlelerini kullanın
Yine başka bir yazımda bahsetmiştim; RLSA kitlelerini kullanarak arama ağında gösterdiğiniz reklamlarda sitenizi daha önce ziyaret etmiş kişilere (remarketing listelerinize) dah afazla teklif verebilirsiniz. Böylece o kullanıcı arama yaptığında konumunuz yükselir ve tekrar sitenize çekmiş olursunuz.
Detaylı bilgiyi AdWords RLSA hakkındaki yazımda bulabilirsiniz.
20. Mobil reklamlar kadar mobile özel reklamlar da önemli
Mobil tercihli reklamlarınızda reklam metninizi mobil cihazlara göre özelleştirebilirsiniz. Bu mobil cihazlar için bir kampanya olabilir, mobil cihaz kullanıcısına yönelik alışveriş aşamasını kolaylaştıracak bir mesaj da olabilir.
Örneğin, mobil alışverişlerde kargo bedava teklifi dönüşümün direkt mobil cihazdan sağlanması açısından etkili olabilir. Mobil CPC teklifleri ve dönüşüm oranları masaüstüne göre genellikle daha düşük olduğu için mobildeki kullanıcının dönüşüm gerçekleştirmesini sağlarsak CPO değerlerimizi düşürebiliriz. Mobilde bu deneyimi sunduğumuz müşteri daha sonra masaüstünde de bizi tercih edebilir.
21. Gözünüz kulağınız kalite puanında olsun
Kalite puanı yükseldikçe arama sonuçlarında üst sıralarda olmanın maliyeti düşer ve daha ucuza daha fazla tıklama almış olursunuz. Anahtar kelime kalite puanının yüksek olması, o reklamın tetiklediği reklam ile açılan açılış sayfasının kullanıcı deneyimi açısından başarılı olması anlamına gelir.
Kalite puanını etkileyen faktörler:
- Reklamın geçmiş tıklama oranı
- Görünen URL’in geçmiş tıklama oranı
- Açılış sayfası kalitesi (reklama tıklandığında açılan sayfanın düzgün, sade vearanan terim ile ne kadar alakalı olduğu)
- Reklam metninin kullanıcının aradığı terimle ne kadar uyuştuğu
- Reklamın hedeflediği coğrafyadaki performansı
- Reklamın farklı cihazlarda gösterdiği performans
Başlıklar daha çok artırılabilir ve daha uzun uzun yazılabilir ama en azından birçok önemli başlığa değindiğimi düşünüyorum. Bahsetmemi istediğiniz ya da eksik bulduğunuz konular varsa yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkürler, beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın.
Google AdWords ile ilgili daha da ileri seviyeye gelmek ve optimizaston yöntemlerini öğrenmek için Google AdWords Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Google’da başarıyı yakalayabilirsiniz.
Yeniden görüşmek üzere.
Zafer bey, tşk ederim Google ads ile kaliteli yazı bulmak biraz zor… Umarım analyticsakademi ile düzenlendiğiniz eğitimlere katılabilirim. Google ads i Tag manager veya Google analytics ile izleme konusunda da yazılarınız var mı acaba?
Merhaba
Şu an yok ancak yakın zamanda birçok madde ekkeyeceğim ve gtm ile takip etme üzerine de bir makale ele alacağım. Google ads yazı kategorisine gidip tüm yazılara ulaşabilirsiniz.
Teşekkürler
Merhaba
Kişisel bakım ürünleri satmaktayım. Facebook üzerinden reklam vermekteydik. Son zamanlar da Facebook baya sıkıntı yarattığı için Google görüntülü reklamı araştırmaktayız. Sizce görüntülü reklam be kadar doğru olur bizler için ?
Merhaba Ali Bey,
Görüntülü reklam ağında da kişisel bakım ürünlerine yönelik ilgi alanı ve yerleşim hedeflemesi yapabilirsiniz. Facebook reklamları sıkıntı çıkarıyorsa görsel ya da metin alanında Facebook’un izin vermediği bir şeyi yapıyorsunuzdur şu sayfayı inceleyin derim. https://www.facebook.com/policies/ads/
Sevgiler